Presentation av författarna Ge oss din åsikt Föregående sida Nästa sida

minimidimaxi

1.8 Djävulen och det onda

Djävulen och det onda
En viktig fråga som folk ofta ställer sig är följande. Om Gud är så god som många hävdar, varifrån kommer då allt det onda i världen? Grovt förenklat försöker vi sammanfatta följande.

Bibeln hävdar att det onda härstammar från Djävulen. Han var ursprungligen en av Guds främsta änglar. Men han blev högmodig över sin makt och skönhet och gjorde uppror mot Gud genom:
  • att vilja göra sig själv till gud. Det gjorde han bl.a. genom
  • att hävda en helt ny livsstil. Han började sätta sig själv i centrum, istället för andras bästa.
  • att misstänkliggöra Guds person, bl.a. genom att påstå att Gud kan vara opålitlig, en "svikare."
När Djävulen på så sätt i själviskhet bröt med Gud blev han ond, precis som ett grönt löv vissnar, när man skiljer det från trädet.

  1. Nu försöker Djävulen, listig som en orm, lura oss människor med i upproret mot Gud. Hittills har han lyckats så bra, att ormen i sitt högmod blivit en skränande drake.
  2. Mot oss kristna uppträder han som ett ilsket rytande lejon, eftersom vi ställt upp på Guds sida i kampen mot honom.
  3. Det är också Djävulen som med hjälp av sina onda andar kan inspirera oss att tänka onda tankar och att göra extremt ont mot varandra.
  4. Farligast är Djävulen kanske när han uppträder förklädd till ljusets ängel. Då kan han t.o.m. ibland lura oss kristna, att lyda hans råd i stället för Guds.

Så länge vi inte godtar Bibelns förklaring till det ondas ursprung och börjar handla efter dess råd, förblir ondskan obegriplig, och vi själva hjälplösa offer bakom ytterligare en mur.


Presentation av författarna Ge oss din åsikt Föregående sida Nästa sida

besök